Kurser och Workshops (åter 2024)

ÖRTKURSER

Våra örtkurser har som syfte att väcka ett intresse för, och förmedla kunskap om, hur var och en av oss kan leva i bättre samklang med naturen och hålla oss så naturligt friska som det bara går. När vi människor tar hjälp av örter för att stärka och stötta vårt immunförsvar, så behöver vi inte i lika stor utsträckning ta till olika läkemedel för att dämpa våra sjukdomar eller krämpor. Kroppen är i grunden gjord för att läka och reparera sig själv och när vi boostar vårt eget immunförsvar, så blir vi inte lika ofta sjuka.

Kostnaden per kurskväll är 545 kr. I priset ingår kursmaterial, örtprovning (dvs. att du får chans att smaka de örter vi jobbar med) samt örter för hemmabruk till ett värde av ca 175 kr.

Max antal deltagare är 8 personer


Du hittar Bondasgården Soul and Food 5 minuter söder om Kläppen i Sälenfjällen. Hos oss kan du bo, äta och ta hand om dig själv oavsett säsong. Vårt koncept erbjuder restaurang, logi och behandlingar med en genuin service och närhet till både  skog och fjäll.


Våra örtkurser är indelade i olika teman utifrån fokusområde.
Klicka på länken nedan för att läsa mer om respektive område.
Introduktion till örtlära
Örter för matsmältning del 1

Örter för matsmältning del 2

Lättillgängliga örter

Örter vid stress och utmattning
Örter vid nedstämdhet och depression

Örter för hormonbalansering del 1

Örter för hormonbalansering del 2

Örter vid inflammation del 1

Örter vid inflammation del 2

Alla örtkurser leds av mig, Maria, som är utbildad Örtterapeut vid Nordiskt Näringscenter i Stockholm

WORKSHOPS I AROMATERAPI

Våra workshops i Aromaterapi har som syfte att väcka ett intresse för, och förmedla kunskap om, hur var och en av oss kan använda oss av eteriska- och vegetabiliska oljor för att bland annat stärka immunförsvaret, få mjukare hud och/eller dofta gott.

Våra workshops är indelade i olika teman utifrån fokusområde. Läs mer om de olika teman vi har, och när respektive workshop hålls, här

Kostnaden per workshop är 545 kr. I priset ingår fika, kursmaterial, olika recept på produkter du kan göra själv hemma, samt råvaror för att skapa produkter för egenbruk under kvällen till ett värde av ca 135 kr.

Max antal deltagare är 8 personer

Våra workshops är indelade i olika teman utifrån fokusområde.
Klicka på länken nedan för att läsa mer om respektive område.

Workshop – Introduktion till aromaterapi
Workshop – Aromaterapi för hela kroppen
Workshop – Aromatherapie för smärtlindring
Workshop – Aromaterapi för bättre mående
Workshop – Aromaterapi för frisk och strålande hy

Alla workshops leds av mig, Maria, som är utbildad Aromaterapeut vid Nordiskt Näringscenter i Stockholm

INTRODUKTION TILL ÖRTLÄRA

I denna introduktionskurs får du lära dig olika sätt att bereda örter. Du får fördjupade kunskaper om örterna brännässla, vallört, daggkåpa, rödklöver och havrestrå. Du får lära dig vad dessa örter har gemensamt och vad som är deras individuella egenskaper.

ÖRTER FÖR MATSMÄLTNING DEL1

I denna örtkurs får du lära dig mer om vad som är grunden till en god matsmältning med fokus på mage- och tarm. De örter som du får stifta närmare bekantskap med är bl.a. malört, älgört och kamomill. Du får lära dig mer om örternas individuella egenskaper och på vilka olika sätt de stöttar din kropp förutom för att uppnå förbättrad matsmältning.

ÖRTER FÖR MATSMÄLTNING DEL 2

I denna örtkurs får du lära dig mer om vad som är grunden till en god matsmältning med fokus på lever, galla och mjälte. De örter som du får stifta närmare bekantskap med är bl.a. maskros, rosmarin och kronärtskocka. Du får lära dig mer om örternas individuella egenskaper och på vilka olika sätt de stöttar din kropp förutom för att uppnå förbättrad matsmältning.

LÄTTILLGÄNGLIGA ÖRTER

I denna örtkurs får du lära dig mer om örter som oftast finns i din närhet och som är bra för att boosta humör och hälsa med. Några av de örter du kommer att få titta närmare på är hallonblad, björk, citronmeliss och pepparmynta. Du får lära dig mer om örternas individuella egenskaper och vad som gör dem så bra att ha hemma i sitt husapotek.

ÖRTER VID STRESS OCH UTMATTNING

I denna örtkurs får du lära dig mer om örter som är bra för att stötta kroppen vid stress och utmattning med fokus på binjurarnas funktion och viktiga roll för vårt välmående. De örter du kommer att få fördjupade kunskaper om är bl.a. lakritsrot, ashwaganda och ginseng.

ÖRTER VID NEDSTÄMDHET OCH DEPRESSION

I denna örtkurs får du lära dig mer om örter som är bra för att stötta kroppen vid stress och utmattning med fokus på binjurarnas funktion och viktiga roll för vårt välmående. De örter du kommer att få fördjupade kunskaper om är bl.a. lakritsrot, ashwaganda och ginseng.

ÖRTER FÖR HORMONBALANSERING DEL 1

I denna örtkurs får du lära dig mer om örter för att balansera hormonerna genom livets olika stadier. Fokus är sköldkörteln och olika typer av problematik som är kopplad till den. Du får veta mer om möjliga orsaker till en försämrad sköldkörtelfunktion och hur du kan förbättra den.
Några av de örter som tas upp under kvällen är citronmeliss, hjärtstilla och valeriana.

Kostnaden för kvällen är 495 kr/person. I priset ingår kursmaterial, örtprovning (dvs. att du får chans att smaka de örter vi jobbar med) samt örter för hemmabruk till ett värde av ca 135 kr.

Max antal deltagare är 8 personer

ÖRTER FÖR HORMONBALANSERING DEL 2

I denna örtkurs får du lära dig mer om örter för att balansera hormonerna genom livets olika stadier. I denna del får du lära dig mer om könshormonernas inverkan på vårt fysiska och psykiska mående för övrigt och varför det är viktigt att även dessa är i balans genom hela livet.
Några av de örter du får lära dig mer om är kvanne, luktpion och wild yam

Kostnaden för kvällen är 495 kr/person. I priset ingår kursmaterial, örtprovning (dvs. att du får chans att smaka de örter vi jobbar med) samt örter för hemmabruk till ett värde av ca 135 kr.

Max antal deltagare är 8 personer

WORKSHOP AROMATERAPI – GÖR DIN EGEN GIFTFRIA HAND- ELLER FOTSALVA

Det här är en workshop där du får grundläggande kunskaper om vad eteriska oljor är, vilka olika typer som finns och hur de framställs.

Du får titta närmare på ett urval av vegetabiliska och eteriska oljors egenskaper och hur dessa med enkla medel och på ett medvetet sätt kan användas för att exempelvis lyfta humöret när det behövs, hjälpa dig att varva ner när livet känns lite för mycket, lugna en orolig mage eller någon annan av de där utmaningarna du kanske möter mer eller mindre av dagligdags.

Vid detta tillfälle skapar du en egen hand- eller fotsalva och du lär dig mer om bl.a. olivoljans och mandeloljans egenskaper för huden, samt olika användningsområden för, och egenskaper hos, eterisk olja av bl.a. lavendel, apelsin och muskot.

WORKSHOP AROMATERAPI – GÖR DITT EGET GIFTFRIA BADSALT, BODYBUTTER ELLER BODYOIL

Det här är en workshop där du får grundläggande kunskaper om vilka olika sätt som du kan använda eteriska oljor på

Du får titta närmare på ett urval av vegetabiliska och eteriska oljors egenskaper och hur dessa kan användas för att rena eller ändra stämningen i ett rum, hjälpa dig att hitta lugnet, bli piggare eller mycket annt.

Vid detta tillfälle skapar du ett eget badsalt, bodybutter eller bodyoil. Du lär dig mer om bl.a. mangosmörets och sheasmörets egenskaper för huden, samt olika användningsområden för, och egenskaper hos, eterisk olja av bl.a. ylang ylang, vanilj och cederträ.